..bebelan..

"u ar the president of my heart,~"
-CN BLUE-

..and i will be ur secretary..

Sunday, May 17, 2009

to clear things up

aku tak taw la adakah post ini akan clear things up ke tak..tapi kat sini aku nak terangkan apa yg sebenarnya berlaku kat blog ILLY MAZNAH pasal 2 post yang dia post kat blog dia tu..

kepada WHOthinkTHEfirstPOSTisGENERAL

"But I do have a problem with the Kitchen being a mess. I think ever since I could reach the kitchen sink without my parents lifting me up, they would ask to help out with the dishes.

Serving, setting the table, and wash the dishes.

I can tolerate a lot of things. But dirty pots, pans, plates, mugs in the sink is one thing that can rile up my blood easily. If uncontrolled, I will go into a screaming fit and have done so a bazillion times at home."

sila baca phares ini byk kali..at first some of us pon tak terasa sgt..but if u read carefully, dah terang lagi bersuluh bende tu dia refer kepada somewhere besides her own house. sebab kalau kat umah mustahil akan ada dirty dishes. mana lagi yg ada sink kalau bukan kat hostel dia? kenyataan dia ni menunjukkan bahawa kalau kat hostel dia ni, she do the dishes but the housemate tak.. -think about it, macam mana kami sebagai housemate dia tak terasa?-

ifarr said...

udah-udah....

xpela...

One thing for sure...benda ni muncul kt blog sbb dh xleh cope...tegur-tegur but xde perubahan...her blog is her LAST option.

cik iffar,

FYI, head of the house dah cakap byk kali, if anything arise, please refer to her. but she didnt.. instead she post it to the blog.."tegur-tegur but xde perubahan"? dia mmg ade tegur TAPI, dia tegur sape jer yg dengar masa dia tegur..dua tiga org jer yg dengar..yang pasti dengar adalah rumate dia sebab dia mengadu kat rumate dia jugak aku dan rumate aku..tu pon sebab bilik ktorg kat depan dapur dan kebetulan aku keluar dr bilik aku nak ke toilet ke nak gosok bj ker.. FYI, semua tu secara kebetulan jer ktorg dgr dia tegur pasal dishes..kalau dia betul2 takleh cope ngan benda tu she can go to the head and see what she can do about it..buat meeting ke ape ker..

reSya said...

illy x perlu rasenye delete post ni. it's a free world kan. she can write/say whatever she wants to.

to whoever yang tanye samada org yg backup illy ni kawan die or not, yes, i'm her friend. korang2 pun sume gang up on her kan. so ape salah nye kitorg pun gang up jgk. hua3~

sori yer~ lalala~

it is a free world, dan dia mmg layak nak write or say whatoever she like.. and we as her housemate and part of the world too, do have the right to voice out what we think too rite?

pasal gang up ataw kumpul ramai2 kawan then serang dia? tak betul.. kami bukan gang up on her, tp dah suma budak2 umah tak puas hati ngan blog post tu nak buat mcm mana? if u refer to the chatbox dia, ada jugak org lain selain hosmate kitorang yg coment, tu bukan salah kami, aku rasa itu adalah pengikut blog dia yg kenal sapa dia.kalau korg perasan kami sebagai hosmate dia just rise the issue about perluke make it public pasal hal umahtangga ktorg..org lain yg coment about how she is tu ktorg tak masuk campur..kami cuma mensuarakan ketidakpuasan hati kami kepada dia..she went to public then we went to the public too la kan..FYI, kami dah cuba untuk tak make it public ngan buat meeting after the first blog..

kepada encik affan azami yg disayangi,

Affan Azami said...

Kepada manusia2 takbasuhpinggan berkenaan,

entri ni takde ape2 pun. its a normal entry. everyone is entitled to voice out opinions. so, ape yg "big" isu nye?

-mmg semua org berhak nak suarakan pendapat masing2-

nak malu apenye kalo the fact is there. kalo tahu ia akan memalukan diri sendrik, knape sibuk kate ini hal umahtangga lah ape lah.-taw pon bende tu memalukan kan? hal umah tangga mmg takleh dibwk keluar terutamanya yg melibatkan maruah org dlm umah tu, mmg issue basuh pinggan ni memalukan pon so y make it public and malukan semua org?-

Sume org ade had tertentu. -taw pon semua orang ada hadnya kan, meaning kami sebagai housemate dia pon ada hadnya, apa yg boleh dipublickan dan apa yg tak boleh dipublickan-

Dah tahu idup tu berkongsi, buat lah cara berkongsi.-mmg berkongsi pon selama ni, kalau tak dah lama orang2 dlm dunia ni tak berkawan ngan sesape pon-

Even if bilik illy pun messy bagai nak rak, at least, TEMPAT die, bukan nye dikongsi dengan the rest in the house. -have u even think about her romate? kalau ko nak taw, katil dia adalah the first thing that people will see kalau nak masuk bilik dia..dia boleh la messy tak kesah nak messy mcm mana pon, tp romate dia seorg yg tak messy, tp when people see her messy as bukak pintu even sket pon nmpk messy dia, what will people think about her romate? mmg la dont judge her rumate by the rumate, but first impression is everything my dear..mmg her messy tak dikongsi satu umah, tp pikir la pasal rumate dia..

lain cte lah. ape ni? immatured much? dah tahu sinki tu public use, jgn lah anggap sinki tu bley cuci sendri. org laen nak gune gak. yg paling penting lagi, all of u perempuan. ape ni perempuan yg takde tanggungjawab langsung. -kalau betul pon kami tak basuh pinggan, y make it public? kenapa kalau the sink is public use? kalau ada pinggan mangkok dlm sink tu pon sume org still boleh pakai la..pernah satu kejadian berlaku..ada manusia ni biarkan dishes dia sampai berhari, kami tak bising pon..kami boleh jer pakai sink tu without kacau dishes dia ataw pon post kat blog saying "ada org tak basuh pinggan berhari2".. perempuan takde tanggungjawab? kalau adik beradik pompuan ko yang pakai pinggan mangkok dan tak basuh dan di panggil mcm tu ko nak ker? ko kenal adik beradik ko tetiba org panggil mcm tu, apa perasaan ko?

dah lah ganged up against one. how low? memalukan lah.. -sape yg low? ko merendahkan martabat perempuan ko sedar tak?ktorg tak ganged up tapi dah semua satu umah tak puas hati nak buat mcm mana?

nak suruh delete2 plak entry. mcmlah it'll solve anything.-it will solve EVERYTHING..u wont be comenting talking crap about how low people are dan bakar2 org lain, ko sedar tak apa yg ko buat ni buat kami housemate dia tambah terbakar ngan coment ko ni..kalau dia delete the post suma akan aman ko tak coment, org yang tak taw papa pon tak kan coment dan kami tak kan panas..dan kami boleh settle antara kami jer.. orang lain selain dari umah ni masuk campur without knowing the real situation is-

apa yg dah terjadi, tetap dah terjadi. kamu semua yg bising2 ni, sebab tahu MALU pun. dah tahu MALU, jgn lah dibuat. Kalau tahu ade limitation, jage lah adab. i know we're not all perfects, but we can be one. -taw pon ktorg malu..then y she had to make it public? malu jgnla dibuat? look what she had done? dlm agama pon ada menyebut hal umah tangga jgn dibwk keluar kecuali kalau dah terdesak..illy tak terdesak..this blog is not her last option, her last option is kalau betul tak tahan ngan dishes yg tak seberapa kat umah ni dia boleh keluar dr umah ni dan masuk kat umah dimana org2 dlm umah dia takde dishes langsong yang pakai pinggan mangkok cawan plastik.. -

ni tak. duk hit blog illy n post nonsense. contradict sgt lah. dah dah lah. -kami tak post nonsense thing tp kebenaran apa yang kami rasa pasal blog post dia yg memalukan kami dan jugak diri dia sendiri sebagai part of the house. the entry shows how perfect she is in dishes kan? so pergila idup bersama org2 yang perfect mcm dia jugak..-

pokoknye pasni, g la basuh pinggan sendrik bile pakai. sinki tak dilengkapi ngan maid utk basuhkan. angkatlah martabat kaum wanita sket. memalukanlah. -angkat martabat kaum wanita? ko sendiri dah menjatuhkan martabat kaum wanita cik adik..aku harap yg satu hari nnt pompuan yg kawen ngan ko ni adalah wanita yg TINGGI martabatnya dan yg rajen basuh pinggan so takdelah ko akan post kat blog ko "bini aku tak basuh pinggan" dan jatuh kan sendiri martabat bini ko sebagai seorg wanita..-


untuk pengetahuan semua org,

we have discussed after the 1st post, we ask her to delete the post, but she dont want to, then we ask her to post another blog saying sorry, takde housemate yang terlibat..sebab kami pasti org lain yg bace 1st blog tu akan anggap post tu are meant to ckp pasal housemate dia even though pada dia bende tu general..kami nak dia post the sorry post saying takde housemate yg terlibat meaning saying the previous blog was GENERAL speaking.but what she did is she mention everything that is possible untuk menunjuk kan bahawa the 1st post is about her housemate~

tolongla~people who dont know anything that been going on ditegaskan JANGAN MASUK CAMPUR~!! tak tahu keadaan umah ni mcm mana jgn main belasah jer ckp..


dan untuk sekian kali nya saya mewakili org2 umah saya,

the issue is not about sape tak basuh pinggan

but

[why make it public]





20 comments:

kazunarIntan said...

waaa....~~~ I like2..!! I luv u rumate!!! :P

afiqah said...

nice one, endang. luv it so much.. and u too.. =)

Hajar said...

yups...
tu la isu yang membuatkan hati kte tebakar jugak sebenanye. "WHY MAKE IT PUBLIC???"

since illy asyik ilangkan diri die after kejadian ni or mebi bz, ni la care yg ade spy die sedar ape yg kte try tekankn. lgpon kalo kte ckp, die akan interrupt n xdenga sampai abis ape kte nak ckp. mebi ni dpt buat die pikir balik ape yg die da buat n paham ape yg die da post kat blog die.

akhir kate,
kte cube jernihkan balik suasana d musim exam ni yer, kawan2.

thepinklover said...

i love u tooooo
wahai hosmate2 ku sekalian~

Cikin said...

love u 3...idup osmets!

Affan Azami said...

Salaam,

everyone is entitled for their opinions. i respect urs. i am truly sorry with my words earlier. i don't judge people, therefore i am sorry. Thank you.

Cikin said...

thank u too...haaa...tau pon...=P jgn mare...=)

sarhanah said...

tau pon ko mtk maap kan affan...tu la ko...xtahu ape2 nk masuk cmpur..sebuk perjuagkan martabat pmpuan la, ape la...


ktrg mtk maap gk kt ko...


salam ~ salam...hand shake

sarhanah said...

big clap for endang~

sarhanah said...

kite nak tmbh lgi..hehe..bole?

1 ari nnt bile kte sume da tua, kta sume akn tergelak bile bace balek bnd2 ni sume kan..huhu...

teringt zmn muda mudi

Filzah said...

saye spupu cik kazunaraIntan
sgt bersetuju dgn tulisan anda. org itu sgt la rase dirinye lebih bersih or baik dari prg lain. fyi, sy pun penah duduk umah sewa dgn hosemet2, dan mmg ade masenye sinki kami itu akn penuh, bukan sinki je, tp mende2 lain pun ade gak yg kureng sket, tp sy x penah trpkir nk tulis kt blog. i mean kamon la, ape motif kau nk tunjuk kt satu dunia pasal hal dlm rumah?itu lagi low ok. yg nyokong die tu sile lah ketahui crite dua2 belah pihak. anda2 kan sudah masuk U, patot dh boleh pikir panjang kan? tak kan kene ajar kot.

Hajar said...

hehe...btul2.
kte akan tegelak..
hohoho...

Hajar said...

to affan azami,

thank you jugak.
-kami pon mintak maaf byk2 jugak-

:)

sarhanah said...

owh..filzah..intan sgt manja..tolog la nasihtkan die yer..hahaha

Filzah said...

manje? ish2, geget je die, nnt kurang skit manje tu.hahahaha

afiqah said...

amboi2.. sarhanah.. nk salam2 ngan affan plak ye.. =p

Affan Azami said...

meh lah salam. meh meh.

:p

nisha said...

woh..bahaye neyh..

huhu. ak dulu (cite lama ni.) ada jugak la mmbe. gado dgn ktorg bukan sebab pe. hal tuh xde la besar mane. tp yg tension sebab announce public dekat status gtalk. Kompem2 la taw kitorang baca kan. tu yg org2 x puas ati.

tp seb baek la lama2 berbaik gak. leceh gado lama2 ni. Ati dia x tenteram. ati kita pn sama x tenteram.

eyh, ak dah buat tag ko tuh..huhu

CW said...

make it public so that people take it as a lesson learned, like writing a book

thepinklover said...

no its not a lesson learned dear..
lesson learned when u tegur depan2 directly~
if write a book about urself pon,
u wont tell the world everything..
yes everything but you gonna oter gak kan..emm
pape jer la~